Millenium Festival homepage

Background media

Main content area - Jury

Jury

Jury Internationale Competitie

Antonio Vigilante Antonio Vigilante Jury Internationale Competitie

Antonio Vigilante is Senior Adviseur op het Millenium Festival. Sinds 1981 werkt hij voor UNDP, waar hij als Resident Coordinator, Resident Representative in Egypte en Special Representative for Post-Conflict Development in South-Eastern Europe heeft gewerkt. Tijdens zijn carrière werkte hij voor de Verenigde Naties in Barbados, Bolivia, Ethiopië, Honduras en New York. Antonio Vigilante was directeur van het Bureau van de Verenigde Naties en de UNDP-vertegenwoordiging in Brussel.

Olivier Magis Olivier Magis Jury Compétition internationale

Olivier Magis is de auteur van documentairefilms, documentaires van tv-collecties en een korte fictiefilm, May Day, geselecteerd in de shortlist van de Oscar van 2019. Hij is docent vergelijkende regie aan de Ecole Supérieure de Réalisation Audiovisuelle (ESRA Brussel) en opleider van de documentaire praktijk voor docenten in de Federatie Wallonië-Brussel, via het Institut de la Formation en Cours de carrière (IFC).


Artur Vardikyan Artur Vardikyan

Artur Vardikyan is programmadirecteur van het Ujan International Documentary Film Festival, sinds 2015. In 2016 was hij medeoprichter van Filmadaran Film Culture Development NGO in Armenië. Sinds 2010 is hij lid van de Armeense vereniging van filmcritici en filmjournalisten (AAFCCJ) en sinds 2016 is hij lid van FIPRESCI. Sinds 2013 is hij de co-redacteur en coördinator van de Golden Apricot Yerevan International Film Festival's Daily Newspaper.

Anthony Bellanger Anthony Bellanger

Anthony Bellanger, Frans journalist, historicus en vakbondsman, is algemeen secretaris van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), 's werelds grootste organisatie die 600.000 journalisten in 150 landen over de hele wereld vertegenwoordigt. Hij werkt als freelance journalist voor verschillende internationale perstitels zoals Le Monde Diplomatique, Equaltimes en L'Humanité. Hij is ook gastprofessor internationale journalistiek aan de UCLouvain.

 

Caroline D'hondt Caroline D'hondt

Caroline D'hondt is een Belgische filmmaker afgestudeerd aan de filmschool IAD (Institut des Arts de Diffusion). Na gewerkt te hebben als assistent-regisseur en productie bij verschillende projecten, regisseerde ze korte films, verschillende documentaires en ontwikkelt ze momenteel verschillende projecten. Zij beschouwt de cinema als een proces dat nauw verbonden is met de relatie die mensen in de wereld verenigt en de mens bevraagt. Haar nieuwsgierigheid voert haar naar de ontdekking van sterke en ontroerende personages die haar in staat stellen het thema van de plaats van de mens in de samenleving aan te snijden.

Jury van de Belgische kritiek en SCAM

Yves Calbert Yves Calbert

Lid van de redactie van het voormalige Franse filmtijdschrift "Tausend Augend, les mille Yeux", enkele jaren verbonden aan de "UCC", danser in de internationale groep "Up With People", daarna een van de medeoprichters van "Continents Inslites", groepsgids in Azië en Latijns-Amerika, animatieleider in Frankrijk en Griekenland, leraar Frans in Louisiana, alsmede directeur-presentator van een Frans radioprogramma in New Orleans.


Caroline Dunski Caroline Dunski

Zij is opgeleid als journaliste en werkt zowel als medewerkster voor Espace-vie, het tijdschrift van het Cultureel Centrum van Waals-Brabant, als freelance journaliste voor uiteenlopende titels als Le Soir, Le Vif, Gael, Espace des Libertés (van het Centre d'Action laïque) en zelfs voor PointCulture. Wat zij leuk vindt is om mensen te ontmoeten en woorden te geven aan wat er in de interviews naar voren komt. Ze is gespecialiseerd in gedrukte media, maar zou graag documentaires maken !

Jerôme le Maire Jerôme le Maire

Jérôme le Maire Filmmaker - scenarioschrijver - cameraman. Hij is professor aan het Instituut voor Verspreidingskunsten (IAD) in Louvain-La-Neuve. Hij geeft seminaries over het schrijven van documentaires bij RAINDANCE Brussel. Hij is mentor voor filmprojecten, met name voor de Federatie Wallonië-Brussel. Hij is de auteur van vele korte en lange documentaires die met talrijke prijzen zijn bekroond, waaronder: «Où est l'amour dans la palmeraie ?», «Le thé ou l'électricité», «Le grand’tour», «Burning Out / Dans le ventre de l'hôpital».

Jérôme Laffont Jérôme Laffont

Jérôme Laffont is regisseur en producent. Hij is in 1979 in Frankrijk geboren en studeerde af aan de INSAS in de richting van regie. Hij is de auteur van verschillende documentaires waaronder "Verzet is geen misdaad", "Algerije", "Beelden van een gevecht", "Vrije Handen" en "De verleiding van de werkelijkheid". Zijn films zijn uitgezonden op verschillende Europese zenders, waaronder Arte, en zijn bekroond op verschillende internationale festivals. Jérôme Laffont is ook producent bij Productions du Verger.

Jean-Jacques Jespers Jean-Jacques Jespers

Jean-Jacques Jespers is doctor in de rechten en licentiaat in de journalistiek en communicatie aan de Université Libre de Bruxelles. Hij was journalist bij de RTBF gedurende 33 jaar. Hij doceerde ook journalistiek aan ULB, waar hij nog steeds de cursus over informatie- en communicatie-ethiek doceert. Sinds 1 januari 2018 is hij voorzitter van de Raad voor de Journalistieke Ethiek. Hij is de auteur van "Journalisme de télévision: enjeux, contraintes, pratiques". Hij is ook co-auteur van "Justice, médias, pouvoirs : un triangle infernal", en van "Radioscopie de la presse belge.

Cinergie Jury

Cinergie.be, de Belgische filmwebsite, steunt opkomende filmmakers door zijn prijs uit te reiken aan een jong talent. Deze prijs is een showcase voor de film en de regisseur op de site, met een recensie en een gefilmd interview. De jury van Cinergie bestaat uit filmcritici en redacteuren van het tijdschrift.

Nastasja Caneve Nastasja Caneve

Nastasja Caneve studeerde Romaanse filologie en podiumkunsten aan de universiteit van Luik en is nu docente, journaliste, acteur en regisseuse (Cœur vaillant, 2020). 

Kévin Giraud Kévin Giraud

A graduate of the ULB cinema faculty, Kévin Giraud is a multimedia editor for Cinergie, Cinopsis and Le Suricate. Between podcasts, reviews and interviews, he devours documentaries, fiction and series of long and short films without distinction, eager to discover new things.

Malko Douglas Tolley Malko Douglas Tolley

Malko Douglas Tolley is politiek socioloog en liefhebber van genrefilms, dystopieën en onafhankelijke producties. Hij is gepassioneerd door de grote debatten van de 21e eeuw en de audiovisuele uitingen daarvan. Hij schrijft voor Cinergie en verschillende Brusselse culturele media.

Thierry Zamparutti Thierry Zamparutti

(Co) produceert films sinds 1995 en leidt de productiemaatschappij Ambiances. Hij werkte enkele jaren als administrateur in het atelier voor de productie van Wallonie-Beelden. Is een filmjournalist voor Cinergie.

Dimitra Bouras Dimitra Bouras

Politicoloog van opleiding, cultuurjournalist, hoofdredacteur en directeur van Cinergie.be, de Belgische filmwebsite.

Publieksjury

De Publieksjury bestaat uit een team van 15 voorgeselecteerde kandidaten die tot taak hebben de films van de internationale competitie te bekijken en te stemmen voor een favoriete film die een prijs zal ontvangen.

Jeugdvisie competitie jury

Le jury du public est composé d'une équipe de 15 candidats présélectionnés dont la tâche est de visionner les films de la compétition internationale et de voter pour un film préféré qui recevra un prix.