Millenium Festival homepage

Background media

Main content area - Films A-Z

Films A-Z

A Man and a Camera

A Man and a Camera

Director Guido Hendrikx 2021 Duration 63Min Country Netherlands

Guido Hendrikx reist door het Nederlandse achterland, zijn camera zwijgend richtend op iedereen die hij tegenkomt. Geconfronteerd met deze ondoordringbare cameraman die plotseling hun privé-sfeer binnendringt, volgen de reacties van de bewoners elkaar op, maar zijn niet hetzelfde.

A New Shift

A New Shift

Director Jindřich Andrš 2020 Duration 91Min Country Czech Republic

De kolenmijn waar Tomaš vijfentwintig jaar heeft gewerkt, staat op het punt te sluiten. Gedwongen om de diepgang van het leven waaraan hij gewend was te verlaten, aanvaardt hij een opleidingsprogramma om computerprogrammeur te worden.

A Single Day

A Single Day

Director Fédéric Furnelle 2020 Duration 45Min Country Belgium

Frédéric Furnelle wordt tijdens een week door Assayuh opgevangen. Hij woont in een afgelegen dorp, op zeven dagen lopen van Lalibela in Ethiopië.

A Thousand Cuts

A Thousand Cuts

Director Ramona S. Diaz 2020 Duration 98Min Country États-Unis, Philippines

Het autoritaire regime van de Filipijnse president Rodrigo Duterte maakt de democratie in zijn land moeilijk. Op sociale netwerken ontstaan desinformatiecampagnes die steeds meer in de samenleving infiltreren. 

A Way Home

A Way Home

Director Karima Saïdi 2020 Duration 89Min Country Belgium, France, Morocco, Qatar

In een verzorgingstehuis helpt Karima haar moeder Aïcha, die aan Alzheimer lijdt, om haar leven te reconstrueren terwijl ze haar stem opneemt, waardoor haar verhalen onsterfelijk worden.

Anny

Anny

Director Helena Třeštíková 2020 Duration 66Min Country Czech Republic

Van 1996 tot 2012 volgde Helena Trestíková het leven van Anny, of beter gezegd, de levens van Anny. Deze bescheiden, grappige en volhardende vrouw uit de arbeidersklasse, die in de Tsjechische Republiek woont, heeft verschillende beroepen en neemt verschillende rollen op zich.

Arica

Arica

Director Lars Edman, William Johansson Kalén 2020 Duration 97Min Country Sweden, Chile, Belgium, Norway, United Kingdom

In 1984 liet het Zweedse mijnbouwbedrijf Boliden giftig afval naar Chili verschepen, waar het naar behoren zou worden behandeld. In werkelijkheid werd een deel van het afval gedumpt in de buitenwijken van de woestijnstad Arica, met rampzalige gevolgen voor de gezondheid van de bewoners.

AYI

AYI

Director Aël Théry and Marine Ottogalli 2019 Duration 69Min Country France

Ayi is 50 jaar oud, met lachende ogen en haar haar dat op haar rug valt. Zij is afkomstig uit een plattelandsprovincie in Oost-China en beschikt niet over een verblijfsvergunning op grond waarvan zij legaal in Shanghai zou kunnen werken.


Ballad for Galilei

Ballad for Galilei

Director Ralitza Dimitrova 2020 Duration 26Min Country Bulgaria

91-jarige Galilei is verhuisd naar het huis van zijn grootvader in zijn geboortedorp. Als voormalig docent aan de Nationale Kunstacademie in Sofia, Bulgarije, zet hij zijn passie voor de schilderkunst vandaag de dag voort, omringd door zijn originele schilderijen.

Beating Heart

Beating Heart

Director Thibaud Libermé 2020 Duration 17Min Country Belgium

Assia is al anderhalf jaar in België. Jonge bokser van 15 jaar, droomt ze ervan wereldkampioen te worden.

Blow it to Bits

Blow it to Bits

Director Lech Kowalski 2019 Duration 108Min Country France

In de automobielfabriek GM&S die met sluiting bedreigd wordt, is in het hart van Frankrijk een uitzonderlijk concert voorbereid.

China Dream

China Dream

Director Hugo Brilmaker, Thomas Licata 2020 Duration 76Min Country Belgium

Stap in de trein van de vooruitgang!


Het kleine stadje Datong wordt getransformeerd, het pad volgend van de grote Chinese geschiedenis. Jonge mensen werken hard en streven naar de hemel, traditie verdwijnt tegenover modern urbanisme en niets zal de vooruitgang van de macht stoppen.


Dad’s leaving

Dad’s leaving

Director Pauline Horovitz 2020 Duration 60Min Country France

Het is nooit te laat om je dromen te laten uitkomen: toen Pauline Horovitz’s vader 70 was, besloot hij zijn leven na zijn pensionering een andere wending te geven. Als voormalig gynaecoloog en verloskundige van het Academisch Ziekenhuis van Bordeaux, wiens werk altijd een prioriteit is geweest, is hij van plan deze plotselinge luiheid in te halen. En waarom niet door acteur te worden?

Dear Future Children

Dear Future Children

Director Franz Böhm 2021 Duration 89Min Country Germany, United Kingdom, Austria

Aan de hand van het portret van drie jonge vrouwen die zich met hart en ziel inzetten voor het milieu, de democratie en tegen corruptie, geeft Dear Future Children een beeld van de energie, de vastberadenheid en de vindingrijkheid van een generatie die, ook al voelt zij zich soms genegeerd, niet zonder invloed is op de wereld. 

Downstream to Kinshasa

Downstream to Kinshasa

Director Dieudo Hamadi 2020 Duration 88Min Country Democratic Republic of the Congo, Belgium, France

Al twintig jaar strijden de slachtoffers van de Zesdaagse Oorlog in Kisangani, Democratische Republiek Congo, voor erkenning van het conflict, veroordeling van de oorlogvoerende partijen en financiële compensatie. 

Dying to Divorce

Dying to Divorce

Director Chloe Fairweather 2021 Duration 80Min Country United Kingdom, Norway, Germany, Turkey

In Turkije is meer dan een op de drie vrouwen slachtoffer van huiselijk geweld en blijft het aantal vrouwenmoorden stijgen.

Millenium Studio discussie op 9 mei hier

Family History

Family History

Director Mathilde Blanc 2020 Duration 28Min Country Belgium

Olivier is een hypochondrische apotheker die regelmatig zijn medische collega's raadpleegt.

Her Mothers

Her Mothers

Director Asia Dér, Sári Haragonics 2020 Duration 75Min Country Hungary

Geconfronteerd met de opkomst van het radicale Hongaarse conservatisme, verliest Virág, een voormalige vertegenwoordiger van de Groene Partij, de hoop en gaat met politiekpensioen. Samen met haar muzikantenpartner, Nóra, besluiten ze een kind te adopteren en zich op de opbouw van hun gezin te richten.

Hey! Teachers!

Hey! Teachers!

Director Yulia Vishnevets 2020 Duration 88Min Country Russia

Twee jonge intellectuelen komen in een kleine industriestad aan om als leraren te werken. Ze zijn idealisten en ze dromen ervan het onderwijssysteem te veranderen in een omgeving die door conservatisme gekenmerkt wordt.

Holy Father

Holy Father

Director Andrei Dăscălescu 2019 Duration 85Min Country Romania

Directeur Andrei en zijn partner, Paula, vernemen dat ze ouders worden. Terwijl de aanstaande moeder worstelt met de afwezigheid van sterke ouderlijke rolmodellen, gaat Andrei op zoek naar een vader die het ouderlijk huis heeft verlaten om monnik te worden aan de rand van de berg Athos.

I Need the Handshakes

I Need the Handshakes

Director Andrei Kutsila 2020 Duration 18Min Country Belarus, Poland

In een afgelegen gehucht in Wit-Rusland. Walentyna, 92 jaar oud, woont in een klein huisje waar ze zorgt voor haar dochter, die vanaf haar geboorte verlamd is.

Icemeltland Park

Icemeltland Park

Director Liliana Colombo 2020 Duration 40Min Country United Kingdom, Italy

Welkom in Icemeltland Park, een nieuw pretpark waar toeristen massaal komen om naar het instorten van de ijsbank van Groenland te kijken. Deze documentaire, behandeld als een dystopie, is een even doeltreffend als bijtend pamflet, dat met bijtende ironie een rampzalig milieuvertoning neerhaalt.

Immersion

Immersion

Director Zinia Scorier, Marie Royer et Mathis Dubrul 2019 Duration 6Min Country Belgium

Gebaseerd op de audio-getuigenissen van drie immigranten, vertaalt Immersion hun aanpassing aan een feestelijke maar overstroomde stad.

It’s Night Outside

It’s Night Outside

Director Léa Tonnaire, Caroline Guimbal 2020 Duration 65Min Country Belgium

Vania, Denski en Saniok zijn al eeuwig vrienden. Ze wonen in de noordelijke buitenwijken van Kiev. Als dertigers, zijn hun glimlacht en hun verlangen om zonder toegevingen te leven nog niet aangetast door de ontberingen, de arrestaties en het gesjoemel. 

Journey to Utopia

Journey to Utopia

Director Erlend Eirik Mo 2020 Duration 88Min Country Denmark / Norway / Sweden

Erlend Mo, zijn vrouw en hun drie kinderen leven in een idyllische boerderij in Noorwegen. Toch leven ze met een groeiend gevoel van bezorgdheid: hun respectieve beroepsactiviteiten verplichten hen om vaak te vliegen en weegt hun koolstofvoetafdruk zwaar op hun geweten.

 

Kaleido

Kaleido

Director Laurier Fourniau 2020 Duration 16Min Country Belgium, France

Op weg naar een modeshow worden Mona en Karim geblokkeerd door een demonstratie van gele hesjes. Gedwongen om te voet verder te gaan te midden van de politieke beweging, zullen zij op verschillende manieren reageren op de collectieve energie die zich in de straten van Parijs ontvouwt.

Le divorce de mes marrants

Le divorce de mes marrants

Director Romy Trajman, Anaïs Straumann-Levy 2020 Duration 83Min Country Belgium, France, United-States

Romy heeft haar vader of haar vaders familie niet meer gezien sinds de scheiding van haar ouders tien jaar geleden.

Lost in Memories

Lost in Memories

Director Ruud Lenssen 2019 Duration 70Min Country The Netherlands

Jac heeft alles wat hij nodig heeft om gelukkig te zijn: land met paarden, kippen, een moestuin... Een klein aards paradijs dat hij met zijn vrouw Ria deelt, en dat in zijn ogen zijn levenswerk vormt. Helaas lijdt hij aan een ongeneeslijke cerebrale sclerose die onherstelbare schade heeft veroorzaakt, en die tijd zal nauwelijks verbeteren.

Maddy the Model

Maddy the Model

Director Jane Magnusson 2020 Duration 91Min Country Sweden

Maddy Stuart, het eerste model met het syndroom van Down, liep op de catwalk van de New York Fashion Week, sierde de covers van internationale modetijdschriften en heeft meer dan 700.000 volgers op Facebook. Maar het leven is niet zo eenvoudig want Maddy moet elke dag haar eigen strijd leveren.

Millenium Studio discussie op 9 mei hier

Master of None

Master of None

Director Daniel Scott 2020 Duration 2Min Country Belgium

Een ode aan de liminaliteit, een manifest van de zinloosheid, verteld door middel van fragmentarische verkenningen van de kwetsbaarheid en onvolledigheid van de menselijke ervaring. 

Maya

Maya

Director Jamshid Mojaddadi, Anson Hartford 2020 Duration 87Min Country United Kingdom

Duizenden bezoekers komen dagelijks naar de dierentuin in de Iraanse stad Mashhad om de Bengaalse tijgerin Maya en haar trainer Mohsen te zien. Sinds hij het dier heeft grootgebracht, is hij de enige naar wie Maya luistert, en de twee hebben een ongewone relatie opgebouwd.

New Gods

New Gods

Director Loïc Hobi 2020 Duration 19Min Country France / Switzerland

Deze experimentele korte film gaat terug naar de massamoord in Isla Vista, Californië in 2014, die zes levens eiste en door Elliot Rodger werd gepleegd.

 


No Visible Trauma

No Visible Trauma

Director Marc Serpa Francoeur, Robinder Uppal 2020 Duration 96Min Country Canada

Ondanks relatief lage misdaadcijfers heeft de politie van Calgary de afgelopen jaren meer mensen gedood dan politieagenten in andere grote Canadese steden, en meer dan de politie van New York of Chicago in 2018. 

Office 39 - Kim’s Cash Machine

Office 39 - Kim’s Cash Machine

Director Sebastian Weis 2020 Duration 58Min Country Germany

Hoe is Noord-Korea, een land dat al meer dan 15 jaar onder een internationaal embargo staat, in staat een kernwapenprogramma te financieren dat groot genoeg is om de Verenigde Staten uit te dagen?

Once Upon a Time in Venezuela

Once Upon a Time in Venezuela

Director Anabel Rodríguez Ríos 2020 Duration 99Min Country Venezuela, United Kingdom, Austria, Brazil

Ooit was het gebied rond het Meer van Maracaibo dankzij zijn oliereserves een goudmijn voor de hele Venezolaanse bevolking, maar nu ligt het er verlaten bij. Getroffen door droogte en vervuiling, vergeten door de regering, ziet het drijvende dorp Congo Mirador zijn inwoners onverbiddelijk verbannen en beetje bij beetje sterven.

Ophir

Ophir

Director Alexandre Berman, Olivier Pollet 2020 Duration 97Min Country France, United Kingdom

Watch online

Bougainville ligt op de Salomonseilanden in het zuidwesten van de Stille Oceaan en maakt deel uit van Papoea-Nieuw-Guinea. Ophir kijkt terug op de geschiedenis van een volk dat onder kolonisatie heeft geleden, maar dat nog steeds op zoek naar vrijheid en onafhankelijkheid is.

Passages

Passages

Director Caroline Côté, Florence Pelletier 2020 Duration 82Min Country Canada

In juli 2019 doen vijf vrouwen een poging om het Kuururjuaq Park in het hoge noorden van Quebec over te steken. Zij volgen een 160 kilometer lange doorgang die al duizenden jaren door Inuit-jagers wordt gebruikt.

Passion - Between Revolt and Resignation

Passion - Between Revolt and Resignation

Director Christian Labhart 2019 Duration 80Min Country Swiss

In de jaren zeventig protesteerde filmmaker Christian Labhart tegen kernenergie door een trui te dragen die hij zelf had gebreid. Vandaag, getrouwd en met kinderen, blikt hij terug op zijn activistisch verleden en levert hij een uitstekende historische en menselijke caleidoscoop, doorspekt met de muziek van Bach en teksten van Franz Kafka, Bertolt Brecht, Slavoj Zizek en Ulrike Meinho.

Play God

Play God

Director Anne-Lise Michoud 2020 Duration 70Min Country France, Mexico

In een context van vurige devotie tot de meest aanbeden heiligen van Mexico-stad, wordt een nieuwe figuur geboren: Santa Anima. Deze viert de essentie van de mens: schepping. Haar cultus, gewijd aan de verbeelding, nodigt hem uit om een schepper en kunstenaar te worden.

Please Hold the Line

Please Hold the Line

Director Pavel Cuzuioc 2020 Duration 86Min Country Austria

Het wereldwijde gebruik van communicatiemedia zoals telefoon, televisie en internet blijft snel toenemen.

Postwar Album

Postwar Album

Director Àngel Leiro, Airy Maragall 2020 Duration 75Min Country Spain, Bosnia Herzegovina

25 jaar na de belegering van Sarajevo keert de Spaanse oorlogsverslaggever Gervasio Sánchez terug naar het toneel. Daar ontmoet hij de volwassenen die hij als kind fotografeerde, omdat hij ervoor het leven in plaats van dood en verderf op film koos vast te leggen.

Que no me roben los sueños

Que no me roben los sueños

Director Zoé Brichau 2020 Duration 29Min Country Belgium

Watch online

Eind 2019 breekt de revolutie uit in Chili. Een groep vrienden neemt deel aan de demonstraties en militeert als ze kunnen. Terwijl ze fotograferen, filmen en affiches ophangen, ondervinden ze dagelijks de ongelijkheden waartegen ze strijden.

Radiograph of a Family

Radiograph of a Family

Director Firouzeh Khosrovani 2020 Duration 82Min Country Norway, Switzerland, Iran

Aan de hand van familiefoto's en fictieve gesprekken vertelt de regisseur hoe haar modern georiënteerde vader en haar religieuze en conservatieve moeder samenleven en verschillend evolueren met de veranderingen in de Iraanse geschiedenis.

Reunited

Reunited

Director Mira Jargil 2020 Duration 78Min Country Denmark, Sweden

Wanneer Rana en Muhkles gedwongen worden om de oorlog in Syrië te ontvluchten in een wanhopige zoektocht naar een stabiele en veilige toekomst voor hun gezin, worden ze gescheiden van hun kinderen.

School of Hope

School of Hope

Director Mohamed El Aboudi 2021 Duration 78Min Country Finland, France, Morocco

In de afgelopen tien jaar hebben klimaatverandering en overexploitatie van de landbouw de nomadische stammen van het hoge Atlasplateau in Marokko gedwongen zich te vestigen.

Shift

Shift

Director Pauline Beugnies 2021 Duration 61Min Country Belgium

Shift is het verhaal van een fietskoerier met meer dan 20.000 km op de teller, die de "bolletjestrui" heeft gedragen en die dagelijks vecht tegen een algoritme.

Silent Voice

Silent Voice

Director Reka Valerik 2020 Duration 51Min Country France, Belgium

Khavaj, een jonge Tsjetsjeense MMA (mixed martial arts) -kandidaat, werd gedwongen zijn land te ontvluchten onder bedreiging van zijn broer, die ontdekte dat hij homoseksueel was. De schok van de ballingschap en de doodsbedreigingen veroorzaakten psychogene afonie, waardoor hij niet meer kon spreken.

Soin

Soin

Director Marine Pascal 2020 Duration 16Min Country Belgium

Soin biedt ons een sessie over de verzorging van een overledene, waar we zowel het noodzakelijk nauwgezette werk als het respect voor de doden kunnen zien.

Square-eyed

Square-eyed

Director Louison Assié, Laure Massiet du Biest 2020 Duration 20Min Country Belgium

In Marseille, een proefstad voor geautomatiseerde cameratoezicht, komen de camera’s tot grote groei.

Stolen Fish

Stolen Fish

Director Gosia Juszczak 2020 Duration 30Min Country United Kingdom / Poland / Spain

In Gambia, het kleinste land van continentaal Afrika, wordt vis nu door Chinese bedrijven tot poeder vermalen. Dit vismeel wordt massaal naar Europa en China uitgevoerd en wordt als veevoeder voor de industriële landbouw gebruikt.

The Blue House

The Blue House

Director Hamedine Kane 2020 Duration 56Min Country Belgium, Cameroon, Senegal

In het hart van de jungle van Calais is het "blauwe huis op de heuvel" het werk van Alpha, een kunstenaar die al vele jaren in ballingschap leeft.

 

The Case You

The Case You

Director Alison Kuhn 2020 Duration 80Min Country Germany

Wat is de grens tussen het "ik" van het individu en het "spel van de acteur", en wat zijn de grenzen die niet mogen worden overschreden? Dit zijn de vragen die deze documentaire oproept aan de hand van de getuigenissen van zes jonge vrouwen die gemanipuleerd, verkracht en seksueel misbruikt werden tijdens een auditie.

The Disappearance of Tom R

The Disappearance of Tom R

Director Paul Sirague 2020 Duration 19Min Country Belgium

Op 22 maart 1997 verdween Tom R. spoorloos. 23 jaar later probeert een filmploeg het mysterie te ontrafelen. 

The Filmmaker's House

The Filmmaker's House

Director Marc Isaacs 2020 Duration 75Min Country United Kingdom

Wanneer Marc Isaacs een telefoontje krijgt van zijn producer die hem uitnodigt een film te maken waarin "sex, misdaad en beroemdheid de hoofdthema's zullen zijn, aangezien dit een winstgevende niche is", besluit hij, bij wijze van tegenspraak, van zijn huis een filmlocatie te maken waar de mensen om hem heen de echte sterren van het dagelijks leven zullen worden.

The Inheritors

The Inheritors

Director Charlotte Diament 2021 Duration 52Min Country Belgium

Tussen gisteren en vandaag stelt Les Héritières de vraag naar de impact van een ideologie van openheid die in de jaren tachtig werd bepleit en tien jaar later werd onderbroken.

The Man who was looking for his Son

The Man who was looking for his Son

Director Stéphane Correa, Delphine Deloget 2020 Duration 76Min Country France, China

Tien jaar geleden verloor Wu zijn eenjarig zoontje, 's nachts ontvoerd uit zijn eigen huis. Wu verliest de hoop echter niet, omdat hij ervan overtuigd is dat hij aan een andere familie is verkocht.

The Many Lives of Kojin

The Many Lives of Kojin

Director Diako Yazdani 2019 Duration 88Min Country France

Diako Yazdani, een politiek vluchteling in Frankrijk, keert terug naar Iraaks Koerdistan en grijpt de kans om zijn familie voor te stellen aan Kojin, een 23-jarige homoseksuele vriend. 

 

The Present Simple Tense

The Present Simple Tense

Director Dmitry Kabakov 2019 Duration 91Min Country Russia

De film volgt het dagelijkse leven van mensen die in een klein dorp niet ver van Moskou wonen, waar de ouderen zij aan zij leven met migranten uit Tadzjikistan.

The Story of Plastic

The Story of Plastic

Director Deia Schlosberg 2019 Duration 95Min Country United-States / Belgium / China / Indonesia / India / Philippines

Van het fabricageproces tot de eerste binnendringing in ons leven tot de geleidelijke invasie in ons dagelijks leven, traceert The Story of Plastic met uitzonderlijke nauwgezetheid en grote originaliteit de geschiedenis van dit materiaal, dat ooit als een revolutie werd beschouwd, maar waarvan het gebruik en de recycling nu deel uitmaken van de grote milieuproblemen.

Millenium Studio discussie op 9 mei hier


The Wakeful Sleeper

The Wakeful Sleeper

Director Boris Van Der Avoort 2021 Duration 74Min Country Belgium

Op zoek naar de oorzaken van zijn chronische slapeloosheid, filmt de regisseur zijn eigen onderzoek naar slaap.

Wood, Game-changers Undercover

Wood, Game-changers Undercover

Director Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger 2020 Duration 52Min Country Austria, Germany, Romania

Illegale houtkap is een wereldwijde business die miljarden binnenhaalt.

Zamara

Zamara

Director Arthur Michel 2020 Duration 24Min Country Belgium, Palestine

In Palestina weerklinkt de adem van liederen, verhalen en stemmen in het kamp van Dheisheh. Ze begeleiden een groep jonge mannen die op zoek zijn gegaan naar hun vriend die op het punt uit de gevangenis te worden vrijgelaten.